2009-10-13 12:16:38• hírek • Szatmar.ro

Utolsó előtti lépés

Koman hiányozni fog. fotó:mlsz.hu
Koman hiányozni fog. fotó:mlsz.hu

Ghána gyönyörű focit ígér, ám Magyarországnak át kell lépnie rajta.

Utolsó előtti játéknapjához érkezett az U20-as világbajnokság, amelyben, egyedüli európai csapatként, Magyarország is érintett. (Érdekes, hogy a négy ország négy kontinensről érkezett: Ghána Afrikából, Brazília Dél-Amerikából, Costa Rica Közép-Amerikából.) Kevesen gondolták volna, hogy a magyar csapat éremmel térhet haza, kedden eldőlhet, mennyire csillog majd az a kis tárgy.

Amennyiben nagyon csillogó érmet akarnak a magyar fiúk, akkor Ghánát legyőzve a döntőbe kell bejutniuk. Ami persze nem lesz sétagalopp, de hogy is lehetne, hisz egy világbajnoki elődöntőről beszélünk.

Két teljesen más stílusú csapat csap majd össze, hisz míg az afrikaiak a látványra esküsznek („Úgy küzdünk majd, mint mindig, gyönyörű futballt játszunk és ha úgy adódik, gólt szerzünk", mondta a Tetteh kapitány), addig a magyarok inkább a szervezettségben és a fegyelmezettségben bíznak („Tudjuk, hogy nagyon gyorsak és erősek, de taktikai téren talán föléjük nőhetünk" vélekedett Németh Krisztián).

Ghána eddig 13 gólt szerzett (akárcsak a brazilok) és hatot kapott, ugyanakkor nem érdektelen megjegyezni, hogy meccsenként átlagban 20-szor vették célba az ellen kapuját, ami csúcs a tornán. A csoportban Üzbegisztánt 2-1-re, Angliát 4-0-ra verték, majd jött egy döntetlen (2-2) Uruguay ellen. Az egyenes kieséses rendszerben Dél-Afrikát hosszabbításban 2-1-re verték, majd Dél-Koreát 3-2-re múlták fölül. Magyarország 11 rúgott és 7 kapott gólnál tart, igaz, ők fél órával többet játszottak a tornán.

A ghánaiak legjobbjai, fiatal koruk ellenére, már Európában játszanak: Addy (Randers), Inkoom (Basel), Rabiu (Sampdoria), Osei (Twente), Quansah (Nice). A csapat sztárjai, Dominic Adiyah, aki a norvég Fredrikstad csatára és már hat gólnál tart a tornán. A legértékesebb játékos ennek ellenére André Dede Ayew, aki a legendás Abedi Pelé fia. Ayew az Olympique Marseille játékosa, tavaly a Lorient-ben szerepelt kölcsönben, idén a második osztályú Arles-t erősíti. Húsz éves korára már 31 francia élvonalbeli meccs van a háta mögött és három gól. Ez mutatja egyben gyengéjét is: bár gyors, technikás és remekül hozza helyzetbe társait, ő maga rendre kihagyja lehetőségeit. Mellesleg már 15-szörös nagyválogatott!



Magyarország csapatként továbbjuthat fotó: mlsz.hu


Magyarországnak nem szabad felvennie a kesztyűt és belemenni egy adok-kapokba (azaz fej nélkül támadni), mert Ghána gyors embereivel bárkit lekontráz. Ugyanakkor védelme több, mint sebezhető, főleg Mensah hiányában, aki eltiltását tölti. Őt Addae helyettesíti, aki eddig csak négy percet játszott a tornán. Adjei kapus, mint legtöbb afrikai kollégája, remek reflexekkel rendelkezik, de a magas labdáknál rendkívül bizonytalan.

Sajnos azonban nem csak ghánai oldalon okoznak gondot a hiányzók, mivel Magyarország eltiltás miatt nem számíthat egyik legjobbjára, a középpálya motorjára és eszére, a csapatkapitány Koman Vladimirre. Őt Simon Ádám pótolja majd, ám a Haladás játékosa nem rendelkezik támadó kvalitásokkal. Nem játszhat Szekeres Adrián sem, az ő helyén Zámbó Bence veszi át.

A negyeddöntőben Dél-Korea sok futással és szervezett támadójátékkal Ghána fölé tudott nőni és ez követendő példa kell legyen. Csak attól kéne eltekinteni, hogy az ázsiaiak mindezt 0-2-es hátrányban tették meg. Koman hiányában Némethre fokozott felelősség hárul majd, de reméljük, az AEK Athénban remekül debütáló játékos megbirkózik majd a feladattal.

Elődöntők:
Magyarország - Ghána 17.30 m1, Eurosport
Brazília - Costa Rica 21.00 Eurosport

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: